Home

Openstellen (tijdelijke) terreinen en gebouwen

Openstellen (tijdelijke) terreinen en gebouwen

Locatie

Een kamp of vakantie tijdens de zomervakantie is voor heel wat jeugdwerkorganisaties een belangrijk onderdeel van de jaarwerking. Kinderen en jongeren ervaren er plezier, ontspanning, uitdaging, persoonlijke groei, ontwikkeling, samenleven, samen dingen doen en nog zoveel meer. Voor sommige kinderen en jongeren is dit de eerste en/of enige ervaring van vakantie. Genoeg redenen om deze kampen en vakantie sterk te ondersteunen. 

Het jeugdwerk merkt dat het moeilijker wordt om deze kampen en vakanties te organiseren. Zo was er in 2019 de Afrikaanse Varkenspest en werden 2020 en 2021 sterk beïnvloed door corona. 2022 was de eerste zomer dat we konden genieten van een normale zomer. Maar in 2023 wordt de druk op locaties voor kampen en vakanties opnieuw groter door het inkorten van de schoolvakanties aan Waalse zijde. Door deze verschuiving is de druk op het aanbod voor de periode 10 juli tot 15 augustus nog groter dan deze al was. Zowel voor Vlaamse als voor Waalse groepen. 

De aanhoudende druk vraagt naar een groter aanbod tijdelijke locaties
Daarom doen we een oproep. We willen landbouwers met grote terreinen of jeugdwerkorganisaties waarvan de lokalen tijdens de zomer leegstaan, aansporen om die terreinen of lokalen aan te bieden als tijdelijke kamp- en vakantielocaties.
Je kan als eigenaar van zulke locaties helpen het aanbod voor jeugdwerk-groepen te vergroten. Dit kan door tijdelijk in te zetten op het verhuren van terreinen of gebouwen (jeugdwerkinfrastructuur). Deze uitzonderingen zijn voorzien in de wetgeving en kunnen zowel voor jouw organisatie/bedrijf als voor jongeren nieuwe kansen bieden. 

Zowel landbouwers als lokale jeugdgroepen kunnen ervoor kiezen om hun terreinen/gebouwen (tijdelijk) open te stellen voor groepen kinderen en jongeren tijdens de zomervakantie, nu in 2023, maar evengoed in de toekomst. 

Op onderstaande knoppen kan je doorklikken voor meer informatie:

  • Ben je een landbouwer en zou je jouw terrein/weide graag willen aanbieden? Klik dan op onderstaande.
  • Ben je vrijwilliger in een jeugdwerkorganisatie en wil je jouw lokalen aanbieden als tijdelijke locatie? Klik dan op de onderstaande knop.
  • Werk je voor een stad- of gemeentebestuur en wil je te weten komen hoe jullie kunnen helpen om de verhuur van deze tijdelijke locaties mogelijk te maken? Klik dan op de onderstaande knop

Als landbouwer kan jij ervoor kiezen om een terrein tijdens de zomermaanden open te stellen voor jeugdgroepen. Dat kan eenmalig of ook voor verschillende groepen/kampen/vakanties. Interesse in een groep kinderen en jongeren bij jou over de vloer, klik op de knop hierboven en je vind meer info, tips en tricks.Als jeugdwerkorganisatie kan je er voor kiezen jouw gebouw open te stellen voor andere jeugdgroepen. Denk jij de geschikte locatie te hebben voor een zomerkamp of zomervakantie? Klik dan door op bovenstaande knop en vind tal van informatie, tips en tricks.
Wie weet help jij een groep nog aan een ideale plek voor deze of volgende zomer. 


Als stad- of gemeentebestuur kan je je open stellen voor bezoekend groepen tijdens de zomermaanden. Je kan toestemming geven aan jeugdwerkorganisaties en/of landbouwers om hun gebouwen en/of terreinen aan te bieden.
Je kan er misschien ook zelf voor kiezen gebouwen/terreinen waar je eigenaar van bent ter beschikking te stellen. Daarnaast kan je ondersteuning bieden aan uitbaters in jouw stad/gemeente.