Home

Jeugdgroepen ontvangen in jouw stad of gemeente

Jeugdgroepen ontvangen in jouw stad of gemeente

Locatie

Ik ben werkzaam in een gemeente- of stadsbestuur

Maak op kamp of vakantie gaan in jouw stad/gemeente mogelijk door je open te stellen voor vragen van landbouwers en/of jeugdwerkorganisaties om hun terrein of gebouw ter beschikking van jeugdgroepen te stellen.

Landbouwers of jeugdwerkorganisaties komen mogelijks bij jullie aankloppen omdat ze hun terrein of gebouwen tijdelijk willen aanbieden aan jeugdwerkorganisaties tijdens de vakantieperiodes. Sta dan open voor hun aanbod en bekijk wat mogelijk is binnen een veilige context. Sta hen bij met tips en bekijk wat allemaal wel kan binnen de wetgeving. 

Mogelijks ben je zelf eigenaar van terreinen en of gebouwen. Dan is het zeker en vast een optie om het artikel voor landbouwers en voor jeugdwerkorganisaties ook eens te bekijken. Wie weet kan je die terreinen of gebouwen ook tijdelijk aanbieden. 

Hoe kan je als stad of gemeente ondersteunen bij tijdelijke locaties? 

  • Een aanbod met overnachting op die specifieke locatie? Hoe verhoudt zich dat tot de buurt en tot de omgeving. Hou rekening met de draagkracht van de buurt en de omgeving zonder daar te rigide in te zijn. Denk mee na over de mogelijkheden. 
  • Waar kunnen groepen met hun afval terecht? Kan de lokale overheid daarin ondersteuning bieden? Welke afspraken kunnen jullie maken?
  • Een kampvuur, is het mogelijk? Welke afspraken kan je daarover ter plaatse maken, zodat een melding niet steeds nodig is? 
  • Een aanspreekpunt voor zowel de uitbater als de groep bij de gemeente tijdens hun verblijf is een meerwaarde. Het kan fijn zijn dat je (na een telefoontje) een bezoek brengt aan het terrein om jezelf voor te stellen, de groep welkom te heten in de gemeente/stad en hen wat info te geven over de toffe plekjes voor kinderen en jongeren. 
Wij vragen jullie dus vooral om samen met de potentiële uitbaters (landbouwers en jeugdwerkorganisaties) te kijken of een tijdelijke kamp-locatie aanbieden haalbaar is. En hen niet zomaar een neen te geven. Je kan hen bij vragen doorverwijzen naar de ondersteuning van Centrum Jeugdtoerisme vzw (CJT). 
CJT ondersteunt en omkadert uitbaters van verblijven en terreinen met oog voor de noden en verwachtingen van de jeugdgroepen die op bezoek komen. 

De collega’s van CJT hebben ook tal van goede voorbeelden voor contracten, overeenkomsten, afsprakenkaders voor jullie en voor de verhuurders klaarliggen, ze ondersteunen uitbaters van terreinen en gebouwen en kunnen jullie met tal van tips meegeven. 
Daarnaast kan je ook zelf ondersteuning bieden indien gewenst en draag jij op die manier bij aan een fijne kampenzomer voor alweer meer kinderen en jongeren.