Home

Op stap of met de fiets - zonder begeleiding

Op stap of met de fiets - zonder begeleiding

Onderweg

Mag je zonder begeleiding op tocht met de fiets?

In heel wat organisaties mogen de oudste groepen al wel eens alleen op pad. Dat mag zeker, maar vergeet daarbij als begeleiding niet dat je nog steeds een belangrijke verantwoordelijkheid draagt. Je voldoet namelijk aan de organisatie- en toezichtplicht. Je moet kunnen aantonen dat je de tocht goed hebt voorbereid en dat de deelnemers die de tocht ondernemen goed zijn voorbereid en geïnformeerd.  

Is er een leeftijdsgrens?

Er is geen officiële leeftijdsgrens om kinderen/jongeren alleen op pad te laten gaan. Wel hebben sommige jeugdwerkkoepels duidelijke richtlijnen over de minimumleeftijd. Ga dus zeker eens luisteren bij jouw koepel als dit van toepassing is.  

Wat zijn de algemene richtlijnen

Kies bij voorkeur een uitgestippelde route

Je bent als organisator steeds verantwoordelijk voor de groep, ook al gaat deze groep zonder jou op pad. Net daarom kan het interessant zijn de route vooraf uit te stippelen. Zo vermijd je alvast mogelijke gevaarlijke situaties op de tocht. Je weet op die manier ook waar je groep zich (ongeveer) bevindt en kan ze in nood makkelijk bereiken.  

Kies je er toch voor dat de jongeren zelf de route kunnen bepalen dan kan het handig zijn om hen af en toe coördinaten te laten doorgeven of opdrachten op de leggen waardoor je weet waar ze zijn. Laat hen bv foto’s van locaties met hen erop doorsturen of vraag hen om op bepaalde checkpoint iets te doen. 

Zorg voor noodtelefoon en nummers 

Zorg dat elke groep minstens 1 telefoontoestel heeft dat volledig is opgeladen en waar mee ze naar een noodnummer kunnen bellen als dat nodig zou zijn. 

Zijn ze in nood? Raadt hen aan eerst en vooral het noodnummer 112 te bellen. Laat ze vervolgens ook jullie contacteren. Voorzie daarvoor een fiche met jullie nummer en/of sla het nummer op in de GSM. Bij twijfel kunnen ze jou altijd eerst contacteren.  

Mogen ze de GSM enkel gebruiken in nood, steek hem dan in een gesloten enveloppe.  

Overloop de wegcode en maak afspraken met de groep

Geef vooraf aan de groep(en) mee welke verkeersregels je moet volgen als wandelaar of fietser. 

Wijs hen op hun verantwoordelijkheid om de wettelijke regels te volgen.  

Duidt min. 2 personen per groep aan die de rol om de groep te begeleiden op de weg op zich nemen. De ene loopt steeds vooraan, de andere achteraan. Ze hebben de toestemming en verantwoordelijkheid om anderen te wijzen op de regels die van toepassing zijn.  

Voorzie reflecterend materiaal en/of verlichting 

Overdag is het ook aan te raden reflecterend materiaal te voorzien. Op die manier vallen de deelnemers beter op en is het ook duidelijk voor andere weggebruikers dat ze deel uitmaken van een groep.  

Wie zich in de duisternis of bij moeilijke zichtbaarheid als groep op de weg begeeft moet ook verplicht voorzien zijn van lichtjes.  

Vermijd dat deelnemers lichtjes en reflecterend materiaal uitdoen omwille van mogelijke zichtbaarheid bv. voor de begeleiding. Als ze op dropping zijn en de leiding mag hen niet ‘spotten’, kan het zijn dat deelnemers de lampjes of reflectoren uitdoen. Op die manier verhoog je het risico voor de groep. Verrmijd dergelijke situaties en wijs op het belang van de zichtbaarheid wanneer je je op de openbare weg begeeft.