Home

Inclusiviteit zit ook in je maaltijden.

Inclusiviteit zit ook in je maaltijden.

Koken

Een speciaal dieet of een overtuiging. Sommige deelnemers kunnen bepaalde voedingswaren niet eten om zeer uiteenlopende redenen. Het kan gaan over vegetarisch, veganistisch, halal, koosjer, intolerantie of allergie. Hoe ga je hier mee om als groep?  

Eten mag nooit een drempel zijn

Laat dit het uitgangspunt zijn. Laat ons geen kinderen of jongeren hebben die worden uitgesloten of zichzelf uitsluiten omdat ze weten dat er tijdens het kamp of de activiteit niet mogelijk is te eten volgend hun noden.

Voor de kookploeg is het soms wat aanpassen om 5 verschillende menu’s te maken of is het om praktische zaken geen evidentie om aan bepaalde noden te voldoen.

Merk je dat je botst op tegenstand bij de kookouders, de deelnemers of anderen? Ga dan in gesprek. Praat vooraf met de ouders van de deelnemer over alternatieven voor bepaalde voedingsmiddelen,. Deze deelnemers zijn omwille van hun eet-voorkeuren waarschijnlijk al op andere plekken op moeilijkheden gebotst. En hebben daar misschien oplossingen voor.  

Tips om me de diversiteit aan de slag te gaan

Maak van de uitzondering de regel

Lijkt het lastig om vegetarische alternatieven te voorzien voor die ene persoon? Is het moeilijk om halal te koken naast het andere geplande menu?
Kies er dan voor om het menu af te stemmen op de uitzondering. Dat kan gedurende het hele kamp of op een aantal dagen.

Een veggiedag of halaldag kan voor alle deelnemers eens iets anders zijn en valt vast en zeker ook in de smaak. Het is leuk voor de persoon voor wie dit de dagdagelijkse praktijk is, dit te kunnen delen met heel de ploeg.  

Stel vragen aan ouders/opvoedingsverantwoordelijken/leden

Je hoeft geen expert te worden in vegetarisch of veganistisch koken. Wil je er meer over te weten komen? Fijn! Maar laat je niet afschrikken als je niet weet waar te beginnen.
Praat met de deelnemer of diens ouders of opvoedingsverantwoordelijken om te weten waarop te letten. Hoe pakken zij het aan? Welke aanpassingen kan je doen zonder dat je daarvoor expert hoeft te worden?
Je toont op die manier ook betrokkenheid en dat alleen brengt bij alle partijen wat rust. 

Maak iemand verantwoordelijk

Duidt binnen de ploeg iemand aan die zich verantwoordelijk voelt voor het menu van deze persoon/personen. Door iemand als verantwoordelijke aan te duiden is het voor deze persoon misschien ook fijn om bij te leren of bv. vegan of halal eten. De verantwoordelijke kan dan vooraf aanpassingen doen aan de menu. Zo wordt het allemaal makkelijker op het moment zelf.  

Visualiseer het 

Door reeds bij het opmaken van de menu’s rekening te houden met deze specifieke vragen en dit ook effectief mee op papier te zetten, voorkom je ook dat er vergeten wordt om in te spelen op specifieke noden.  

Maak er een gewoonte van maar wees ook alert voor de inspanning

Dit komt een beetje overeen met het eerste punt. Maak van de uitzondering af en toe of regelmatig de regel. Op die manier kan je het werk enerzijds verlichten. Anderzijds is het voor iedereen een verrijking om iets buiten hun comfort te proberen. Wie weet hadden ze niet door dat er geen vlees in de spaghetti zat, had je het niet gezegd?

Vergeet niet te tonen aan de kookploeg hoe hard je apprecieert dat ze moeite doen om al de verschillende menu’s te voorzien. Ze plooien zich soms dubbel. Zet hen daarvoor in de bloemetjes, een welgemeende dankjewel is altijd een winner.