Home

Terrein (tijdelijk) open stellen als landbouwer

Terrein (tijdelijk) open stellen als landbouwer

Locatie

Heb jij ergens een tof terrein liggen dat tijdens de zomer wel opgefleurd mag worden met een groep spelende kinderen en jongeren? Dan ben jij misschien de geschikte gastheer of -vrouw voor een jeugdwerkkamp of -vakantie.
We horen je al denken:

Maar kan dit zomaar? En wat zijn de noden en/of verwachtingen van de groepen?
 We zetten graag een aantal zaken voor je op een rij. 

Mag jij jouw weide zomaar ter beschikking stellen? 

Tijdelijke inrichting van je weide als kampeerweide kan als je dit gedurende max. 75 kalenderdagen per jaar doet. Je moet de lokale overheid hiervan schriftelijk op de hoogte brengen zodat men weet wat er plaatsvindt op het grondgebied. 

Je moet ook rekening houden met de wet ruimtelijke ordening. Gronden mogen dubbel gebruikt worden, maar dan voor een beperkte periode. Een weide in landbouwzone kan dus tijdens de zomermaanden gebruikt worden op voorwaarde dat er geen constructies, verhardingen of terreiningrepen worden aangebracht die normaal landbouwgebruik in de overige maanden belemmert.
Als eigenaar moet je geen stedenbouwkundige vergunning aanvragen aan het gemeentebestuur wanneer je het terrein maximaal vier keer ter beschikking stelt voor een periode van 30 dagen voor een tentenkamp. Wil je als eigenaar meer verhuren, dan word je onderhevig aan het decreet op de ruimtelijke ordening. 

Ook met betrekking tot de volgende wetgeving moet je een aantal zaken goed afstemmen: 

  • Een HUDO (door de groep gesjorde WC) kan, maar moet op minimaal 10m afstand van waterlopen staan en minimaal 00m van waterwinningsgebied. Is dit niet mogelijk, dan kan de groep die op jouw terrein verblijft alternatieven zoals mobiele toiletten (ref. Dixi’s) of een mobiele WC-wagen huren. 
  • Kampvuren kunnen niet zomaar en overal. Een kampvuur moet minimaal 25m verwijderd zijn van bos en/of natuurgebied, 100m van heide. Als eigenaar doe je een melding bij de gemeente dat er mogelijkheid tot het maken van kampvuur is op je terrein, op die manier moeten groepen niet telkens opnieuw een melding/aanvraag doen. Het lokale bestuur kan jou wel een verbod opleggen bij vermoeden van gevaar en/of kan jou extra voorwaarden opleggen om de veiligheid te garanderen. Alle info daarover vind je terug in het artikel rechts bovenaan deze pagina.
  • Bekijk ook zeker wat de gevolgen zijn voor jouw bedrijf in functie van fiscaliteit. Extra inkomsten uit verhuur, wat is de impact voor je fiscaliteit?

Is mijn terrein geschikt?

Het ideale terrein? 
Er zijn een aantal zaken die groepen moeten weten om in te schatten of een terrein geschikt is voor hun (vakantie)kamp:

  • Wat is de oppervlakte? Groepen zijn op zoek naar terreinen waar ruimte is voor slaap- en eettenten en speelruimte voor de spelen. 
  • Hellingsgraad van een terrein. Te veel niveauverschil is een no go. 
  • Beschikbaarheid van drinkbaar water.
  • Elektriciteit is voor sommige groepen noodzakelijk, voor andere niet. 
  • De toegankelijkheid met een vrachtwagen van het terrein of de mogelijkheid om transport te gebruiken dat het materiaal uit een vrachtwagen op het terrein kan verspreiden.
  •  Mogelijkheid om tijdelijke voorzieningen te plaatsen, aanwezigheid sanitair of een mobiele oplossing, zijn een pluspunt. 
  • Een toffe omgeving met veel (groene) speelruimte, nabijheid van toegankelijk bos, water in de vorm van een beek/meer, voldoende afstand t.a.v. woonwijk, enz. zijn altijd een meerwaarde. 
  • De periode van beschikbaarheid. De piekperiode voor Vlaamse en Waalse groepen ligt tussen 10 juli en 15 augustus.  
  • Bescherming tegen zon (schaduwplekken) of regen (afdak) zijn zeker ook wenselijk in de warme, wispelturige zomermaanden. 

Wat zijn de voordelen voor jou? 

  • Jouw terrein verhuren brengt extra inkomsten binnen. Via Centrum Jeugdtoerisme vzw (CJT) kan je terugvinden hoeveel je voor je terrein kan vragen en wat gebruikelijke tarieven zijn. 
    CJT ondersteunt en omkadert uitbaters van verblijven en terreinen met oog voor de noden en verwachtingen van de jeugdgroepen die op bezoek komen. 
  • Een deel van de aankopen voor een kamp zouden eventueel gekocht kunnen worden bij jouw landbouwbedrijf.
    Op die manier kan je enerzijds ook nog extra inkomsten genereren, en jongeren meer leren over de korte keten. 
  • Je kan jouw bedrijf openstellen voor de deelnemers van het kamp, hen een paar uur laten meedraaien, hen een rondleiding geven, hen wat kennis bijbrengen over het leven op jou bedrijf, enz.
    Je kan hierin zeker de educatieve waarde meenemen en hen wat meer inzicht geven in hoe een landbouwbedrijf draait.
  • Een groep kinderen en jongeren brengt ambiance. Extra leven in de brouwerij (of moet ik zeggen boerderij). Zeker als het terrein bv. aan de woon- en werkgebouwen grenst, is er vaak contact tussen de groep en de eigenaar. Zo kan je misschien wel eens mee rond het kampvuur, nodigen ze je uit voor een ‘showmoment’ van de deelnemers of begeleiding, enz. 

Zijn er dan geen nadelen? 

Goede afspraken maken goede vrienden. Daarom raden we aan om vooraf te bepalen wat de grenzen zijn, welke afspraken er moeten nageleefd worden en zet je in op goede communicatie tussen jou en de groep vooraf, tijdens en na het (vakantie)kamp. 

Maak werk van een goed huishoudelijk reglement

  • Wat verwacht jij van de groep? 
  • Wat kan wel en wat kan niet op het terrein?
  • Wat zijn aandachtspunten?
  • Wat zijn eventuele gevolgen als afspraken niet worden nageleefd? 
Hou hierbij rekening met een aantal specifieke zaken met betrekking tot verhuur van terreinen: 

  • Welk materiaal mogen ze gebruiken op het terrein en welke niet? Denk bv. aan kroonkurken of nagels die een gevaar kunnen vormen voor dieren die nadien op het terrein grazen. 
  • Waar kunnen ze met hun afval terecht? Is er een afspraak met de stad/gemeente voor het ophalen van afval? 
  • Kunnen ze putten graven, wat zijn de afspraken daaromtrent qua locatie?
    Zowel in functie van een eventuele HUDO maar ook bv. putten op het terrein voor vuur en/of palen. Putten kunnen nadien namelijk gevaar in houden voor dieren en/of machines, belangrijk hen daar attent op te maken. 

Alle info over huurcontracten en huishoudelijke reglementen vind je terug via Centrum Jeugdtoerisme vzw (CJT). 

Naast goede afspraken op papier is het belangrijk in te zetten op dialoog. Zorg ervoor dat de groep die verblijft op je terrein weet wie ze kunnen aanspreken bij vragen. 
En spreek ook met hen af wie voor jou het aanspreekpunt is bij vragen of problemen. 



Ben je overtuigd? Aan de slag!

Lijkt het echt iets voor jou? Volg dan dit stappenplan. 

  • Om je terrein tijdelijk (voor max.  75 kalenderdagen per jaar) te verhuren aan jeugdgroepen moet je een melding doen bij jouw lokaal bestuur

  • Na melding bij het lokale bestuur (ze kunnen jou verbieden en/of voorwaarden op leggen, maar ook gewoon (stilzwijgend) toezeggen), kan je terecht op kampas.be waar je je aanbod in de kijker kan zetten.
    Enkele tips om jouw aanbod sneller in het oog te laten springen:
        • Vul zeker je kalender aan - de beschikbaarheid zien groepen graag in 1 oogopslag
        • Eén of meerdere foto's werkt ook altijd - ze zien graag waar ze voor toezeggen 
  • Maak werk van een goed huurcontract en een huishoudelijk reglement. Zet dergelijke afspraken op papier. 

  • Zet in op goede communicatie met de groep en/of eventuele andere betrokken partijen (stad/buurt/…) voor, tijdens en na het verblijf 

  • Geniet van het jonge geweld op jouw terrein  

Centrum Jeugdtoerisme vzw (CJT) helpt je graag verder met al jouw vragen omtrent uitbating.
CJT ondersteunt en omkadert uitbaters van verblijven en terreinen met oog voor de noden en verwachtingen van de jeugdgroepen die op bezoek komen. 
Zij beheren ook de website kampas waarop je je aanbod kan aanbieden.