Home

Van kampmenu tot kampaankopen

Van kampmenu tot kampaankopen

Koken

Eten aankopen voor een grote groep is niet evident. Want hoeveel aardappelen voorzie je voor een groep hongerige jongeren of kinderen? Waar doe ik het best mijn inkopen? Of wil je eens iets anders eten op kamp dan het traditionele menu? Het antwoord op al deze vragen vind je hier. 

Alles begint met een goed plan

Het valt niet te ontkennen, ben je verantwoordelijk voor de maaltijden op een kamp of vakantie dan heb je een cruciale rol. Want het vele spelen, de buitenlucht, de intensieve workshops of ateliers,… een mens zou van minder honger en dorst krijgen. Om al die hongerige monden te voeden plan je dus best goed vooraf welke maaltijden op welke dagen aan bod zullen komen en wat de recepten zijn. 

Wat gaan we eten? Het lijkt een banale vraag maar geef toe dat je ze wel vaker hoort tijdens het kamp of de vakantie.  

Niet alleen voor de deelnemers maar zeker voor de kookploeg is het cruciaal deze vraag tijdig te beantwoorden. Een goede menu opmaken daar begint alles mee.
Kiezen we voor traditionele gerechten? Proberen we graag wat nieuwe dingen? Wat is er wel en niet voor handen in de keuken en behoort dus tot de mogelijkheden?
Zijn er deelnemers die vegetarisch, veganistisch, halal, … eten? Zijn er deelnemers met bepaalde voeding allergieën of intoleranties? 

Soms lijkt het veel om met alles rekening te houden, maar als je het menu op tijd samenstelt zal je snel merken dat het allemaal meevalt.  

Bij sommige kampen of vakanties staat de kookploeg in voor elke maaltijd, zowel voor de deelnemers als eventuele extra’s voor de leiding. Op andere kampen of vakanties voorziet de kookploeg de ingrediënten en is het aan de groepen zelf om de menu klaar te maken. Elke groep of organisatie heeft eigen tradities en wensen. Spreek hieromtrent goed af wat wel/niet tot de taken behoort. 

 Leg je menu ook zeker eens naast de planning van de begeleidersploeg. Niet elke dag ziet er hetzelfde uit. Wanneer zijn (dag)tochten gepland? Wanneer moet een bepaalde groep picknick kunnen meenemen op pad? Zijn er dagen dat sommige deelnemers of groepen niet mee-eten omdat ze niet aanwezig zijn? Is er ergens een kookactiviteit gepland met de deelneemers? 

Inspiratie nodig voor receptjes, neem een kijkje in het inspiratieartikel.

Kampmenu check? Op naar het boodschappenlijstje

Hoeveel had u gewenst?

Je plan is klaar, je weet wat je gaat eten en op welke dagen? Koken voor grote groepen maakt het soms moeilijk om de hoeveelheden in te schatten van bepaalde zaken.  

De ultieme tip om overschotten te vermijden is er niet. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kan houden bij het bepalen van de hoeveelheden: 

Hou rekening met de leeftijd van je deelnemers 

Er zit een groot verschil tussen wat de jongste en oudste deelnemers naar binnen kunnen spelen. 

Grote honger!

De activiteiten zorgen er vaak voor dat ze tijdens een aanbod meer eten dan ze gewoon thuis zouden doen.

Hoeveelheden per persoon

Hoeveel aardappelen zouden ze eten, is 1 brood per tafel genoeg, zouden ze salade eten en hoeveel… Het is niet evident dit in te schatten, we verwijzen graag door naar:
  • Overzichtstabel van gezondleven.be waarin per leeftijd wordt aangegeven wat de ‘gezonde’ hoeveelheden van bepaalde producten zijn.
  • Daarnaast hebben ook de Nederlandse collega’s van Scouting een mooi overzicht om jou te helpen om de berekening te maken.     

Wat met de overschotten?

Denk na over wat je kan doen met eventuele overschotten. Kan je de menu zo aanpassen dat een overschot op dag 1, kan verwerkt worden in een van de maaltijden van dag 2? 

Voorbeeld: Kan je met gekookte eieren van dag 1 nog verwerken een eiersalade of vleessalade voor de volgende dag?

Ga om deze reden wel niet overdrijven met hoeveelheden voor dag 1. Denk na over wat je kan doen met de overschotten als die er zouden zijn maar vermijd ze in eerste instantie. 

Hou de hoeveelheden bij 

Niets handiger voor een kookploeg dan terug te kunnen vallen op de ervaring van voorbije jaren of je voorgangers. Naast een goed plan vooraf is het ook goed om bij te houden welke hoeveelheden klaargemaakt en opgegeten worden. Hoe de hoeveelheden goed bij en leg dit naast het aantal aanwezige leden en leiding. Geef ook telkens aan of het genoeg, te weinig of teveel was. Op die manier kan je voor een volgend jaar al makkelijker inschatten hoeveel je nodig hebt voor dit bepaalde recept.  

Waar doe ik mijn aankopen?

De hoeveelheden zijn bepaald, op naar de winkel om jouw inkopen te doen. Maar waar koop je alles aan? 

De gekende grootwarenhuizen

Heel wat organisaties maken gebruik van de gekende warenhuisketens om hun aankopen te doen voor het kamp. Dit is zeker en vast een goede optie maar kan soms bij grote hoeveelheden wel een probleem zijn. Sommige ketens hebben ook online bestelmogelijkheden die het makkelijker maken om jouw gewenste hoeveelheden vooraf te reserveren en misschien ook iets meer zekerheid geven dat bepaalde producten ter beschikking zijn.
Hou bij deze ketens ook rekening met de specifieke kortingen voor zomeraanbod, want eens de zomer er aan komt zie je op heel wat producten die vaak populair zijn op kampen en vakanties met speciale kortingen of met extra gadgets bij aankoop van. 
Bv Makro: wie een Makro Pro Kaart (verenigingskaart) heeft krijgt 10% korting voor de kampaankopen, je kan meer info en registratie hier terugvinden. 

Hou rekening met wat je echt nodig hebt. Koop niet zomaar omdat het goedkoper is vanaf een bepaalde hoeveelheid of omdat je er 4 voetballen bovenop krijgt.

Ter plaatse laten leveren?

Via Colruyt maken heel wat jeugdwerkorganisaties intussen gebruik van de mogelijkheid om leveringen ter plaatse op de locatie te laten gebeuren. Daarvoor spreken ze Solucious aan, meer info vind je via deze webpagina

Een levering ter plaatse is ook iets dat je misschien met lokale handelaren kan regelen. 

Is er bv. in de nabijheid van jullie locatie een drankenarsenaal waar jullie beroep op kunnen doen? Dan hoef je niet alles vooraf mee te sleuren.
Ook lokale bakkers, beenhouwers, groenteboeren,… kunnen jou verder helpen met je benodigdheden zie hieronder.

Lokale economie

Natuurlijk kan je ook terecht in de warenhuisketen op je locatie. Maar kijk vooral ook eens welk lokaal aanbod er in de buurt van jouw locatie is. Kan je een afspraak maken met de lokale groenteboer? Is er een bakker die met veel plezier komt leveren op de locatie? Denkt de slager om de hoek graag mee hoe jullie groep van het nodige te voorzien?
Het voordeel van die lokale handelaren is dat je de inschatting van benodigde hoeveelheden kan aanpassen doorheen het aanbod als je merkt dat de broden of groenten er toch sneller doorvliegen dan gedacht.
Vraag het eens na bij de eigenaar van je gebouw of terrein. Misschien bieden ze zelf wel zaken aan, werken ze samen met lokale handelaren of hebben ze voor jou wel de ultieme tip.  

Nog een paar zaken waar je best even bij stil staat voor je gaat winkelen

  • Verse producten of bewaarproducten
    Hou rekening met de mogelijkheden op de locatie om te bepalen wat je wel al aankoopt en wat niet. Heb je voldoende ruimte om etenswaren die dit nodig hebben koel te bewaren? Is het moeilijk om verse producten op jouw kampterrein te bewaren, vermijd het dan om vooraf teveel aan te kopen. 
  • Hoe krijgen we alles ter plaatse?
    Een aanbod houdt heel wat transport in. De deelnemers, begeleiding en hun bagage moet ter plaatse geraken. Daarnaast neem je nog heel wat sport-, spel-, knutsel-, workshopmateriaal mee en dan komt er nog eten en drinken bij kijken. Hoe krijg je dit allemaal ter plaatse?
    Eten is daarbij het makkelijkst om later aan te kopen en/of ter plaatse te laten leveren. Zo moet je zelf geen transport regelen voor het eten. 
  • Wat zijn de mogelijkheden ter plaatse?
    Werk je samen met een leverancier? Dan moet je je afvragen in hoeverre deze tot op jouw locatie wil en kan komen. Zit de locatie binnen de leveringsregio van jouw leverancier? Is de locatie toegankelijk met een vrachtwagen of hoe je het anders kan oplossen? Met deze zaken hou je best rekening als je aankopen doet.